Oeroldirecteur Siart Smit is trots op Waddenlaboratorium


21 oktober, 10:05
Siart Smit (foto: Albert Wester)

Blij dat hij na twee online edities van het festival weer mensen live kon begroeten, legde Siart Smit, directeur van Oerol, uit waarom hij trots is dat het Waddenlaboratorium onderwerp is van het 27ste symposium van de Waddenacademie. Kunst en wetenschap hebben samen al een lange geschiedenis op Oerol. Het Waddenlaboratorium is wat hem betreft een bekroning.

Elk jaar is er tijdens het festival een expeditieprogramma waarin kunst, wetenschap en natuur worden verbonden en waarin soms de kunst de boventoon voert, soms de wetenschap, maar waarin ze nog vaker tot een mooie balans komen, vertelt Smit. Hem verbaast dat niet. Kunstenaars en wetenschappers delen veel. Hun nieuwsgierigheid en verwondering, maar ook hun optimisme. En dat optimisme maakt volgens Smit dat ze ook samen op zoek willen naar verandering.

Pact voor verandering
Dat die verandering nodig is, dat weet iedereen, aldus Smit. Wat hem vooral verwondert is waarom we zo slecht in staat zijn om dat te doen. “We weten wat er aan de hand is, we kennen in grote lijnen wat er moet gebeuren om het tij te keren, maar we doen het niet.” Smit is ervan overtuigd dat wanneer verbeelding en kennis een pact sluiten, het beter lukt om die verandering wel te bewerkstelligen. Dat verklaart waarom hij trots is op het Waddenlaboratorium, dat precies dat doet.

“In het Waddenlaboratorium krijgen kunstenaars en wetenschapper de ruimte om in volledige gelijkwaardigheid en zonder druk samen onderzoek te doen. Al is het natuurlijk wel de bedoeling dat ze daar het publiek meenemen in hun proces.” Een werkwijze die steeds meer wordt toegepast, weet Smit, en die ook steeds meer erkenning krijgt. De ondersteuning van het Waddenfonds is daarvan volgens hem een goed voorbeeld. “Dat spreekt daarmee het geloof uit in onze manier van werken”, aldus Smit.

Driedaagse
Die manier van werken is niet alleen onderwerp van het symposium in de Tonnenloods, maar ook tijdens het driedaagse programma waarvan het onderdeel is. Ook dit weekend kan publiek er dus nog getuige van zijn. “Geeft het door!”