Anders dan anders


21 oktober, 09:00

Dat op  iedere stoel een dekentje klaar ligt, is een eerste teken dat dit 27e symposium van de Waddenacademie anders is dan anders. Onder de naam ’Waddenlaboratorium’ vindt het plaats op Terschelling, in samenwerking met Oerol. Wetenschap en kunst komen bij elkaar in de Tonnenloods, waar Rijkswaterstaat tot een aantal jaren geleden de betonning langs de vaargeulen van de Waddenzee repareerde.

Code geel
Wie al niet tijdens deze herfstvakantie op het eiland was, moest vroeg op om de eerste boot vanuit Harlingen te nemen. Een deel van de symposiumgangers heeft elkaar dan ook al even gezien bij het verzamelen in de vertrekhal, om vervolgens samen aan boord te gaan. Die bracht hen met regen, windkracht zeven en stroom tegen, veilig naar de Terschellinger haven. Ondanks de afstand en de al aangekondigde weersomstandigheden – code geel – levert het een volle zaal op.

Spuiterij
Al krijgen de bezoekers een warme ontvangst in de Tonnenloods, ze houden eerst hun jas nog maar even aan. Belangstellend kijken ze rond in de ietwat ruige accommodatie, een industriële omgeving die nog wacht op een verbouwing tot tentoonstellings- en evenementenruimte. Sommigen nemen alvast een kijkje bij de bijzondere zeilkano van kunstenaar Esther Kokmeijer die in de voormalige spuiterij op het droge staat. In een andere hal staat het Waddenorgel van kunstenaar Stef Veldhuis opgesteld die verbonden is met een mossel! Beide zullen zij straks over hun project vertellen. Het Waddenorgel krijgt bovendien zijn primeur. Ondertussen worden enkele muziekinstrumenten op het podium alvast gestemd. Het symposium belooft een bijzondere editie te worden.

–––––––

Bekijk hier het programma