Opening symposium: “Toepasselijke omstandigheden”


21 oktober, 10:00

De opening van het symposium ‘Waddenlaboratorium’ door directeur Katja Philippart op Terschelling was ook direct de aftrap van het gelijknamige driedaagse evenement, samen met Oerol. De stormachtige omstandigheden van die dag noemde ze heel toepasselijk.

“Het Waddengebied verkeert ook in een storm, met grote uitdagingen en complexe vraagstukken”, aldus Katja Philippart. “Er moeten keuzes worden gemaakt, over hoe we in het gebied een leefbare toekomst kunnen maken. Vanuit de Waddenacademie kijken we daar vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines naar. Maar dat is niet genoeg. Het is belangrijk en stimulerend om samen te werken met mensen uit de kunst. Dat helpt om nieuwe perspectieven te krijgen, misschien licht te zien en hopelijk de weg te helpen creëren naar de toekomst.”

“We hebben een prachtig programma voor ons”, zegt ze over het symposium, “met een mooie afwisseling van projecten waar gezamenlijk aan is gewerkt.” Van een van die projecten, van kunstenaar Stef Veldhuis, zei ze al veel te hebben geleerd. “Dat geldt hopelijk omgekeerd ook, en ongetwijfeld ook voor andere projecten.”

Benieuwd naar de bij deze presentatie behorende slideshow?